نوسانات قیمت روز خودرو در روزهای پر التهاب
دلار در طی چند ماهه گذشته چنان بالا و پایین شد که بسیاری از محصولات و مواد غذایی و حتی قیمت روز خودرو نیز از آسیب های نوسانات جان سالم بدر نبردند. دولت ایران برای از بین بردن آثار مخرب دلار بر بازار خودرو، بسته جدید ارزی دولتی را اعلام کرد و در این بحران سعی بر این شد بازار خودرو به لحاظ قیمت آزادسازی شود.
قیمت محصولات سایپا بشدت افزایش یافت و مدیران عامل هردو شرکت در نامه ای به رئیس جمهور خواستار آزادسازی قیمت خودرو شدند. تنها شخص رئیس جمهور می تواند در مورد آزادسازی قیمت خودرو تصمیم بگیرد.
قیمت محصولات ایران خودرو و قیمت محصولات سایپا در نمودار صعودی قیمت ها
روند صعودی قیمت محصولات ایران خودرو و قیمت محصولات سایپا به گونه ای در بازار رقم خورد که باعث شد تا این دو خودروساز بزرگ نتوانند خودروهای بیشتری را روانه بازار کنند. به طور مثال،در خانواده محصولات ایران خودرو، بیشترین قیمت از آن ماشین پژو بود. پژوی دنده اتومات به رقم 207 میلیون هم رسیده بود، و البته قبل از افزایش قیمت، قیمت خودرو پژو 90 میلیون بود تا این که حتی به رقم 93 میلیون هم رسید. در حال حاضر قیمت خودروی پژو 73 میلیون تومان است.
در این حال قیمت محصولات سایپا همچنان روند صعودی را طی می کند و ذره ای از روند صعودی خود نکاسته اند.
قیمت محصولات سایپا به نقل از روزنامه اقتصادی فرصت امروز مانند رنو ساندرو استپ وی حتی به 100 میلیون نیز رسید و در بازار واسطه ای ایران با رقم 102 میلیون معامله می شد. رنو ساندرو البته کاهش قیمت داشت و به رقم 90 میلیون نیز رسیده بود و در حال حاضر با رقم 92 میلیون تومان معامله می شود.
نوسانات حبابی دلار باعث افزایش و کاهش قیمت های برای هردو خودروساز بزرگ کشور شده است. در هر صورت قیمت روز خودرو تابع نوسانات قیمت دلار بود و به همراه با افزایش یا کاهش دلار، آن محصولات نیز همین روندها را طی می کردند.
واکنش عضوی از دولت نسبت به افزایش قیمت روز خودرو
آقای عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور طی جلسه ای که با مدیران صنایع خودروسازی و شرکت های قطعه سازی داشتند بیان کرد که در این چنین شرایطی که در زمینه تولید و اقتصاد مشکلات زیرساختاری وجود دارد، باید نسبت به منافع ملی درک درستی داشته باشیم و منافع مشتریان را نیز مدنظر قرار دهیم.
وزیر کشور در زمینه سخنان برخی مدیران خودروسازی اعلام کرد که جامعه ما توان کشش افزایش قیمت خودرو را ندارد. به همین دلیل باید با مکانیزم و روندی سعی کنیم که روند افزایشی قیمت خودرو را کاهش دهیم طوری که همگان بتوانند با رقم مناسبی خودروی مورد نظر خود را تهیه کنند.
رئیس سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، آقای نوابی، اعلام کرد که ما مکانیزم لازم جهت قیمت گذاری خودرو را ایجاد کرده ایم، همچنین در این جلسه در مورد خودروهای اختفاء شده و احتکارشده نیز مواردی بیان شد.
قیمت محصولات خودروهای داخلی و اشتیاق مردم برای خرید خودرو
دو شرکت خودروسازی بزرگ کشور بقدری وارد صحنه رقابت شده اند که هنوز سنگ آهن از معدن استخراج نشده، محصولات خود را در بازار به فروش می رسانند. مردم از بابت کاهش ارزش ریال در مقابل دلار نگران هستند. البته خود مردم نیز مقصرند طوری که برای خرید محصولات ایران خودرو یا سایپا صف می بندند و پول های خود را به جیب صاحبان این دو کارخانه واریز می کنند. مردم به تازگی برای خرید محصولات ایران خودرو و سایپا بقدری مشتاق بودند که با مجموع مبالغ واریزی مردم می توان کارخانه لامبورگینی، پورشه یا حتی فراری را خریداری کرد.
احتکار خودروهای تولید شده و کار غیر منطقی دو شرکت بزرگ خودروسازی کشور
قیمت محصولات ایران خودرو مانند قیمت محصولات سایپا افزایش می یابد. این شرکت های خودروسازی در یک عمل غیرمنطقی تعداد بسیار زیادی از خودروها را احتکار و اختفاء می کردند که تعدادی از نمایندگان مجلس به این قضیه انتقادهایی وارد کرده اند و به موازات افزایش نرخ ارز دلار، همین قضیه می توانست به افزایش بی رویه خودرو منجر شود. واسطه گران خودرو با استفاده از همین عامل توانستند که قیمت خودرو به دلخواه خود افزایش بدهند و به همین دلیل خودروسازان در بلندمدت در زمینه فروش خودرو قیمت هایی را از قبل پیش بینی نکرده بودند.
قیمت محصولات ایران خودرو در زمینه قیمت قطعات ماشین هم نوسان دارد و بنابراین شرکت های قطعه سازی هم از نوسانات لحظه ای دلار بسیار شاکی هستند و این شرکت ها باید در هر متناسب با افزایش مواد اولیه و قطعات اولیه، حرکت کنند و به همین دلیل است که شرکت های خودروسازی هم در نهایت قیمت محصولات خود را برای مشتریان افزایش می دهند.
باید اذعان کنیم که مشکل عمده خودروسازان داخل کشور قیمت محصولات تولیدی نیست بلکه نامتعادل بودن بازار است که خودروسازان را برآشفته می کند.
نقش واسطه ها در افزایش قیمت خودرو
واسطه ها در افزایش قیمت خودرو نقش بسزایی دارند و همین افراد باعث ایجاد جوش و خروش در بازار متلاطم خودرو می شوند. همین واسطه ها هستند که جدول قیمت های خودرو را دچار تغییرات می کنند تا در نهایت بازار خودرو با دستان واسطه ها مدیریت شود. در هر حال بسیاری از مردم بر این باورند که واسطه ها در افزایش یا کاهش قیمت خودرو نقش بسزایی دارند و باید دولت این توانایی را داشته باشد که بتواند واسطه ها را کنترل کند.
خروج آمریکا از برجام ، تیری زهرآلود بر قلب بازار خودرو
زمانی که رئیس جمهور آمریکا اعلام کرد که از برجام خارج می شود، بر بازار خودروی ایران بیشترین آسیب را وارد کرد. تحریم های مالی و اقتصادی آمریکا و کشورهای اروپایی باعث شد که این تنش بیشتر شود.
یک کارشناس صنعت خودرو اعلام کرد که این چنین شرایطی موجب شد تا بازار خودرو این چنین آشفته شود و در نهایت موجب شد تا تعادل عرضه و تقاضا بهم بخورد. افزایش لجام گسیخته دلار و فشار تحریم های اقتصادی موجب شد تا تولید خودرو با مشکلات عدیده ای روبرو شود. به همین خاطر است که برخی از تولیدکنندگان داخلی نسبت به تولید خودرو در داخل کشور دلسرد شده اند و در همین راستاست که عرضه خودرو روند کاهشی و در عوض تقاضا برای خودرو روند افزایشی را طی می کند.
در صورتی که جریان نقدینگی با تولید همگام شود در این صورت آزادسازی قیمت خودرو به آسانی انجام می شود. زمانی که شرکت های خودروسازی سودده نیستند، نقدینگی به سمت تولید حرکت کرده و در نهایت نقدینگی در جامعه افزایش دهد.
اعضای هیئت دولت و مردم بر این اعتقاد هستند که خودروسازان باید قیمت محصولات خود را کاهش داده و در عوض کیفیت محصولات خود را بهبود ببخشند. واردات قطعات خودرو برای صنعت خودرو خبر خوشایندی نیست بخاطر این که این چنین قطعاتی می تواند با بهترین کیفیت و با کمترین قیمت در داخل کشور تولید شود.
کاهش نرخ دلار به طور یقین بازار خودرو را متاثر خواهد کرد و موجب خواهد شد که قیمت قطعات کاهش یافته و به تبع آن قیمت خودرو نیز کاهش بیابد.
کاهش نرخ ارز بر قیمت خودروها در بازار آزاد تاثیرگذار است، بخاطر این که نرخ ارز بر قیمت خودروهای وارداتی و داخلی تاثیر مثبتی می گذارد و اگر ارز در بازار آزاد کاهش بیابد، قیمت خودروهای وارداتی و داخلی نیز کاهش خواهد یافت و اگر نرخ ارز در بازار آزاد تثبیت شود، در قیمت خودروهای داخلی به تدریج رو به کاهش خواهد گذارد.
آن چه که نشان می دهد مشخص است که قیمت خودرو در کارخانه سازنده متناسب با رشد نرخ ارز و متناسب با مواد اولیه افزایش نیافته است. در حال حاضر قطعه سازان و خودروسازان حتی با وجود ضرر و زیان خودروهایی را تولید می کنند، بنابراین دو راه حل برای برون رفت از این مشکل وجود دارد یا باید نرخ ارز به روال گذشته خود برگردد یا این که قیمت خودرو آزادسازی شود و کارخانه ها متناسب با هزینه های خود، خودروهای تولیدشده خود را قیمت گذاری کنند.
یکی از مهم ترین دلایل افزایش قیمت خودرو، افزایش هزینه تولید است و به همین دلیل است که میزان عرضه خودرو به بازار خیلی کم شده است و در کنار این قضیه، افزایش دلار به افزایش قیمت خودرو بشتر دامن زده است.